Welk padelracket kopen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Welke padelracket kopen

Beslissen over een Padel-racket kan een hele klus zijn. Met zoveel keuze op de markt, is het gemakkelijk om je overweldigd te voelen. Deze gids zal hopelijk een deel van de informatie bevatten die u mogelijk voor het eerst ziet. Het belangrijkste bij het kiezen van een Padel-racket is dat het racket comfortabel aanvoelt, omdat het kiezen van het verkeerde racket niet alleen je spel kan schaden, maar ook je lichaam. Er bestaat niet zoiets als het perfecte Padel-racket, elke speler heeft iets andere eisen, maar hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen het beste racket voor u te vinden.

Een Padel-racket bestaat uit drie delen:

  • het frame: dit is het gebied rond de rand van het racket, dit vormt tevens de grip en het hart van het racket
  • de kern: dit is de binnenkant van het racket
  • het blad: dit bedekt de kern en is het oppervlak waarmee de bal geslagen wordt.

Alle drie deze onderdelen bestaan ​​uit verschillende materialen die vervolgens worden samengesmolten met een hars tot één solide eenheid.

  • Het frame

Het frame is het eerste waar u rekening mee moet houden, het geeft sterkte en de stijfheid aan het racket. Het bestaat meestal uit buisvormige gelamineerde lagen van glasvezel, Carbon/glasvezel of Carbon/kevlar. Een puur carbon frame wordt zelden of nooit gebruikt omdat dit te veel trillengen doorgeeft naar de arm en op die manier blessures kan veroorzaken. 

  • De kern

De kern is normaal gesproken gemaakt van schuim of EVA-rubber. EVA-rubber is harder, maar het is ook duurzamer dan schuim. Een speler met een goede techniek en fysiek sterk is het meest geschikt voor een EVA-rubberen kern. Schuim daarentegen is zachter, deze rackets zijn meer vergevingsgezind en helpen je om te verdedigen vanaf de achterkant van het veld. Sommige fabrikanten beginnen hybriden tussen deze twee materialen vrij te geven, in wezen een schuimcentrum omgeven door EVA-rubber dat zorgt voor meer duurzaamheid zonder zoveel kracht te verliezen. Lagen van verschillende hardheden EVA-rubber (multi-eva, soms tot 5 lagen) worden bij fabrikanten van high-end rackets ook meer en meer gebruikt.

  • Het Blad

Het blad bedekt de kern, dit is meestal gemaakt van een aantal lagen glasvezel, Carbon of kevlar. Afhankelijk van de gebruikte materialen in de lagen (soms tot wel 5 lagen) ga je de hardheid, de output en de power van het racket sterk gaan beïnvloeden en de duurzaamheid verhogen. Ook de verbinding van de verschillende lagen, het hars, heeft een zeer grote invloed op de eigenschappen van het racket.

Technische kenmerken – het gewicht

Het gewicht van je racket heeft een groot effect op hoeveel power je hebt. Een lichter racket is wendbaarder, maar met een zwaarder racket kun je echt hard slaan. Het wordt over het algemeen als het beste beschouwd om te spelen met het maximale gewicht waarmee u zich prettig voelt (dit zal waarschijnlijk toenemen naarmate uw vaardigheden verbeteren) om het beste uit uw spel te halen.

Padelrackets wegen doorgaans tussen 330 g en 385 g. Rackets van gemiddeld minder dan 360 g worden als licht beschouwd, terwijl rackets van gemiddeld meer dan 375 g als zwaar worden beschouwd.

Technische kenmerken – de balans

Balans zal ook een grote impact hebben op onze kracht en controle over de bal. Rackets met een hoog balanspunt zijn meestal diamantvormig en geven het meeste controle en kracht helemaal bovenaan het racket. Deze zijn over het algemeen niet geschikt voor spelers die geen ervaring hebben in andere raketsporten. Neutraal gebalanceerde rackets zijn traanvormig, deze zijn goed voor zeer veel spelers en bieden een goede mix van power en controle voor spelers die de bal net iets hoger op het racket speler, maar niet helemaal bovenaan. Rackets met een lage balans zijn rond van vorm en bieden maximale controle en kracht middel in het racket. De balans in het racket wordt door de fabrikanten ook gemanipuleerd door de boringen (gaten in het racket) meer bovenaan of onderaan het blad te maken. Het kan dus dat een traanvormig racket een lagere balans heeft dan een rond racket.

Technische kenmerken – de vorm

  • diamant vorm

Dit racketmodel heeft de sweet spot helemaal boven het racket ,dit vertaalt zich in een grotere kracht in de slag, vooral voor de aanvallende netspeler. De ‘sweet spot’ is kleiner dan bij de andere vormen, wat het racket een stuk technischer, minder gemakkelijk te hanteren maakt en daardoor geschikt voor meer ervaren spelers die proberen hun spel kracht bij te zetten, of spelers die de bal bovenaan het racket raken. Door de gewichtsverdeling naar de bovenkant van het racket wordt het een zwaarder aanvoelend racket voor de arm en niet aan te raden voor spelers die blessure-gevoelig zijn aan de elleboog of onderarm.

  • Traanvorm

Dit is een mix tussen de diamant en ronde vorm. Met dit racket kun je een goed compromis maken tussen power en controle. De ‘sweet spot’ is nog steeds niet zo breed als in het ronde model, maar het is een veel toleranter racket dan een diamantvormig racket. Als je een veelzijdige speler bent die een krachtig racket wil blijven hebben zonder de controle te verwaarlozen, dan is dit de ideale keuze voor jou.

  • Ronde vorm

Dit is het meest “conservatieve” en meestal geprefereerde model van de typische rechtse spelers. Het heeft een lage balans, waardoor het zeer beheersbaar is en het gevoel geeft lichter te zijn dan de andere formaten, zelfs als het precies hetzelfde gewicht heeft. Het is zonder twijfel het ideale model voor degenen die aan padel beginnen, omdat de “sweet spot” erg breed is, wat het racket veel vergevingsgezinder maakt. Een aantal ronde rackets geven vandaag de dag, door de evolutie van de materialen, toch zeer veel power.

Technische kenmerken – de dikte

De dikte van padelrackets varieert van 32 mm tot 38 mm, waarbij junioren 34 tot 36 mm gebruiken. Volgens de regels van Padel mag je geen rackets gebruiken die meer dan 38mm dik zijn. Behalve enkele uitzonderingen zijn rackets voor volwassenen allen geëvolueerd naar een dikte van 38 mm.

Conclusies

We raden beginnende spelers (zonder racketsport ervaring) aan om te beginnen met een rond racket (lage balans). Goeie beginners rackets gaan meestal weinig of geen carbon in het blad gebruiken, omdat dit de controle en de hardheid van het racket niet bevordert. Deze rackets zijn ook goedkoper (60€-120€)

Regelmatige en iets meer ervaren spelers kijken best uit naar een rond racket of een traanvormig racket, afhankelijk van de voorkeur van de speler. Hou er rekening mee dat rackets die in het blad een combinatie van carbon en glasvezel(fiber) gebruiken een stuk meer comfort geven in je spel. Meestal komt het er op neer, hoe meer lagen carbon, hoe beter je techniek moet zijn.

Gevorderde spelers hebben een beter idee van wat bij hun spelstijl past en kunnen tussen alle vormen en materialen gaan kiezen naar gelang hun spelstijl en budget. Deze spelers gaan ook veelal hun gading vinden bij de typische (Spaanse) padelmerken zoals Nox, Royal Padel, Vibora, Enebe, Bullpadel, Black crown, … Deze merken hebben door de jaren heen een grote ervaring, wat hen meestal superieur maakt. Sommigen onder hen worden nog steeds volledig met de hand gemaakt in Spanje, anderen worden meestal in het Verre Oosten geproduceerd.

Ondanks deze theorie, raden we toch aan om een racket te testen voor je dit aankoopt, zeker wanneer je naar een duurder model gaat of wat meer ervaren bent. Twee rackets die op papier exact dezelfde specificaties hebben, kunnen in de praktijk totaal verschillend zijn door net dat laagje meer Carbon in het blad, een verschillende weving van het carbon (3k, 15k, 21k, …) , een andere samenstelling van het EVA rubber, andere boring van de gaten, een stijver frame, …. 

Testen is dus zeer belangrijk wanneer je een racket wil kopen dat goed past bij jouw spelstijl.

SHOPPING BAG 0

ACCOUNT
Wishlist

Wishlist

Login

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.